Blogs and news

We are working on the translations of below shown blogs. 


Wanneer is een concurrentiebeding niet rechtsgeldig?

1/3e van de werkgevers gebruikt deze juridische clausule in zijn arbeidsovereenkomsten. Veel werkgevers denken dat het concurrentiebeding een goede manier is om werknemers langer binnenboord te kunnen houden. Aan de andere kant denken veel werknemers dat het concurrentiebeding niet zo veel voorstelt. In deze blog lees je wat de waarheid is en wat je kan verwachten van (mogelijke) nieuwe wetgeving.

(Hoe) moet je algemene voorwaarden van toepassing verklaren?

BV x laat algemene voorwaarden opstellen door een specialist. De BV zet ze op haar site en deponeert ze zelfs bij de KvK. Daarbij zet de BV het op alle facturen.  Is dat genoeg? Nee. Bij een geschil met een klant zullen de voorwaarden van BV x geen rol spelen. Lees hier wat je met jouw algemene voorwaarden wél moet doen om ze van toepassing te laten zijn op jouw ‘overeenkomst’.

Hoeveel kost een rechtszaak bij de kantonrechter?
De juridische sector staat (helaas) niet bekend om de transparante prijzen. En de kosten bij een rechtszaak zijn misschien wel het minst voorspelbaar. In deze blog wordt duidelijk gemaakt welke kosten je kan verwachten als je je door Van der Drift laat bijstaan bij een kantonrechtszaak én welke kosten je terug zou kunnen krijgen als je de rechtszaak wint.

De vaststellingsovereenkomst (VSO)
Arbeidsovereenkomsten kunnen op een paar manieren eindigen. Veruit de meest gebruikte manier is door zogenaamd 'wederzijds goedvinden'. Kort door de bocht komt dit vaak neer op de werkgever die de werknemer een bepaalde vergoeding betaalt in ruil voor zijn/haar medewerking aan het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Maar er zijn zoveel meer bepalingen die erg belangrijk zijn in een VSO.

De transitievergoeding en hoe bereken je die?

Het gaat vaak over veel geld, dus antwoorden op onderstaande vragen zijn van groot belang. Wanneer moet een werkgever dit betalen? Hoe hoog is deze vergoeding? Hoe neem je bonussen, onregelmatig loon, vakantiegeld, toeslagen, etc mee in de berekening? Wat is het verschil met een beëindigingsvergoeding? In deze blog proberen we het zo helder mogelijk uit te leggen. 

Parfum gebruikt, maar toch geld terug?
Als verkoper kan je met algemene voorwaarden jouw juridische positie flink verbeteren, door bijvoorbeeld de aansprakelijkheid uit te sluiten of te beperken. Maar er zijn wel grenzen, en die grenzen zijn (veel) eerder bereikt als de wederpartij een consument is. In deze zaak stond in de algemene voorwaarden dat een gebruikt product niet meer teruggestuurd mag worden, maar er is ook het zogenaamde ‘herroepingsrecht’. Lees hier welk recht sterker is.

De ingebrekestelling

Dit is het juridische document dat in de praktijk als eerste gebruikt wordt bij conflicten. Heel simpel gezegd is het een brief waarin je aan iemand vraagt om alsnog zijn afspraken met jou na te komen. 
Lees in deze blog o.a. : Wanneer je een ingebrekestelling moet sturen, aan welke eisen deze brief moet voldoen, waarom je het moet sturen en wat de gevolgen zijn als je het vergeet te doen.

Update ROZ-model huurovereenkomst art. 7:290 BW bedrijfsruimtes (zoals winkels en horeca)

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) maakt (verhuurders vriendelijke) modellen huurovereenkomsten voor 7:290 BW bedrijfsruimtes, zoals winkels en horeca.  Deze week heeft de ROZ haar vorige model (uit 2012) geüpdatet. Hier bespreken we wat er precies is veranderd.

 

AVA kan in de toekomst volledig digitaal

Volledig digitaal vergaderen is voor Nederlandse rechtspersonen in principe niet (meer) mogelijk. Met de COVID-19 'noodwet' konden bedrijven hun AVA tijdelijk wel volledig digitaal houden, maar deze is per 1 februari 2023 ten einde gekomen. 

De noodwet geldt dus niet meer, maar het is waarschijnlijk dat boek 2 en boek 5 van het BW zo gewijzigd gaan worden dat ‘digitaal vergaderen’ altijd mogelijk gaat zijn.

Waarom algemene voorwaarden?
De ‘algemene voorwaarden’ is een set vol met (algemene) afspraken die je van toepassing kan verklaren op veel gebruikte koopovereenkomsten/overeenkomsten van opdracht/huurovereenkomsten/etc.. Handig, want dan hoef je deze voorwaarden niet telkens opnieuw op te nemen in de overeenkomst. Daarbij kan je jezelf een groot voordeel geven door jouw set algemene voorwaarden van toepassing te verklaren.

Geheimhoudingsclausule zonder boete is (vaak) zinloos
Met een geheimhoudingsclausule spreek je af dat de andere partij, of beide partijen, bepaalde informatie niet door mogen vertellen. In de praktijk is het erg lastig om te bewijzen wanneer iemand zijn geheimhoudingsverplichting overtreedt. Daarbij is het ook lastig te bewijzen wat dan precies de schade is. Daarom wordt ook wel gezegd dat een geheimhoudingsclausule zonder boete vaak zinloos is.

Wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (WTVA)
Vanaf 1 augustus 2022 moesten de bestaande afspraken van werkgevers met werknemers aan de WTVA voldoen. Uit de praktijk blijkt dat veel werkgevers de arbeidsovereenkomsten echter (nog) niet hebben aangepast n.a.v. deze nieuwe wet. Dit terwijl overtredingen vervelende gevolgen kunnen hebben voor werkgevers.

Zieke werknemers mag je niet ontslaan, toch?

In principe klopt dat. Art.7:670 van het BW bevat een zogenaamd opzegverbod bij ziekte. Als de werknemer niet in staat is om zijn/haar werk te doen, omdat hij/zij ziek is, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Dit geldt ten minste voor de eerste 2 jaar van de ziekte. Soms is ontslag echter óók mogelijk binnen de eerste 2 jaar van de ziekte, lees verder om te weten te komen wanneer dat zou mogen.

Stappenplan bij niet-betalende klanten

Elke ondernemer krijgt er vroeg of laat mee te maken. Klanten die die de factuur niet betalen. Zeker in deze tijden. In de meeste gevallen zullen wanbetalers het verschuldigde bedrag overmaken na een (aantal) herinnering(en), maar wat als betaling dan nog steeds uitblijft? Welke stappen moet je (juridisch) zetten? Welke kosten kun je verhalen? En wanneer komen er deurwaarders bij kijken, zoals in de foto hiernaast?

Het opnemen van gesprekken

Naarmate het maken van geluidsopnames (via bijvoorbeeld een mobieltje) makkelijker is geworden, zijn opnames ook steeds vaker onderwerp van discussie in rechtszaken. Mag je zomaar gesprekken opnemen? En zo ja, mag je het gebruiken als bewijs? Hoe zit het juridisch? In deze bijdragen wordt het samengevat.


Onregelmatige opzegging van de arbeidsovereenkomst

Bij het opzeggen van een arbeidsovereenkomst dient rekening te worden gehouden met de opzegtermijn. en de dag waartegen je voor het eerst kan opzeggen. Houd je hiermee als werkgever óf werknemer geen rekening ? Dan noemen we dat een ‘onregelmatige opzegging’ en dien je een ‘gefixeerde’ schadevergoeding te betalen. 


Wanneer voldoet een privacyverklaring aan de AVG verplichting?

Één van de verplichtingen in de AVG is de plicht om klanten te informeren over hoe (en waarom) zijn/haar gegevens worden verwerkt. In deze blog lees je wat valt onder het verwerken van persoonsgegevens, wat de informatieplicht inhoudt en hoe je het beste aan die plicht kan voldoen.